Bredband, fiber i huset

Bredband, fiber i huset

I varje hus finns en mediakonverter som omvandlar fibersignalen till en ethernet signal. Husets kontakt med fibernätet sker via denna. Mediakonvertern är monterad i en plomberad plåtlåda som skyddar fibern och utrustningen mot åverkan. Till plåtlådan kopplas strömadapter samt en vanlig nätverkskabel, Cat6 eller högre kvalite, som sedan ansluts till dator eller router.

Frågor och svar:

Fråga: Vilken WiFi-router skall vi köpa?

Svar: Det finns många WiFi-routrar på marknaden och det som är viktigt är att den kan hantera höga hastigheter, >1 Gbit/s på WAN porten och på det interna nätverket samt stöd för många samtidigt uppkopplade enheter. Nuförtiden har man ofta många fler uppkopplade enheter än vad man tror: dammsugare, Ipads, telefoner, Smart-TV, datorer, Playstation etc. Detta ställer stora krav på WiFi-routern. Det kan vara värt att köpa en dyrare router för att undvika frustration.

Fråga: Vi tycker vi får låg hastigheten när vi mäter.
Svar: Ownit levererar upp till 1 Gbit/s fram till nätverksuttaget på fiberkonvertern. Börja alltid med att mäta direkt i nätverksuttaget med nätverkskabel och nätverkskort som klara att hantera minst 1 Gbit/s. Testa därefter att koppla in mindre delar av Ert nätverk och enheter som kopplas upp mot nätverket för att hitta vilken enhet som är flaskhalsen. Ofta är det en äldre router/WiFi-router som sätter begränsningen. Även konfigurationen av Ert nätverk och grannars WiFi nätverk kan påverka hastigheten. Hastigheten påverkas på många olika sätt, här är några exempel:

  • Er egen router eller WiFi-router: Routern måste kunna hantera hastigheter högre än 1 Gbit/s på WAN-porten, dvs. kontakten som kopplas till mediakonvertern.
  • Nätverkskablar som används: De måste stödja 1 Gbit/s. Verifiera att det är minst “Cat6” nätverkskabel.
  • Uppkopplade enheter mot routern eller WiFi-routern: Om många enheter skall samsas om samma bandbredd så blir det naturligtvis mindre hastighet för alla.
  • Äldre enheter uppkopplade mot routern eller WiFi-routern: Äldre enheter som inte stödjer nya nätverksprotokoll kan påverka hastigheten för alla övriga enheter på nätverket.
  • WiFi: WiFi ger alltid lägre hastighet än kabel. Dessutom kan WiFi påverkas av andra störningar såsom grannars nätverk, mirkovågsugnar, väggar etc. Undersök även “throughput” på Er router, dvs. hur mycket data den klarar av att processa. Många routrar stödjer 1 Gbit/s på WAN porten men har betydligt lägre hastighet på det interna nätverket och WiFi. Läs specifikationen av Er router.
  • Övriga tjänster som använder bredbandet: T.ex. telefoni via bredband. Dessa tjänster nyttjar en del av bandbredden och gör att övriga enheter får mindre att dela på.

Fråga: Vi får ingen kontakt med internet?
Svar: Starta om både Er mediakonverter och Er egen WiFi-router. Undersök därefter att WAN-lampan lyser på Er router, se inringat exempel nedan. Observera att det kan se väldigt olika ut på olika routrar.

Fråga: Hur ser fiberkonvertern ut?
Svar: Fiberkonvertern sitter inne i den plomberade plåtlådan. Fiberkablarna är sköra varför man riskerar att skada dessa om man öppnar lådan, därav plomberingen. Är plomberingen bruten står medlemmen ovillkorligen för eventuella kostnader som uppstår med fiberanslutningen.
Fiberkonvertern har enbart en uppgift, att omvandla fibersignalen till en ethernet signal.